Usrah Medik Terengganu

www.usramedic.blogspot.com

- Melahirkan individu yg beriman dan beriltizam serta mempunyai kefahaman yg sebenar - Meningkatkan kefahaman Islam, peka dengan isu semasa dunia Islam - Mendidik perasaan agar bertanggungjawab terhadap Allah dan RasulNya - Mendidik jiwa agar mempraktikkan akhlak Islam di dalam kehidupan seharian - Membina kemahiran bekerja dan keupayaan memimpin - Memperkukuhkan ukhuwwah dan memupuk kesepakatan serta kebersamaan dalam tindakan dan amalan.

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu

www.infokpt.com

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu(KPT) telah ditubuhkan pada tahun 1964 dengan bermatlamatkan penyatuan dan kebajikan seluruh anak-anak Terengganu yang berada di Mesir.

KPT juga berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) dan Yayasan Terengganu (YT)

Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Mesir

www.perubatan.org (Bridging The Community)

PERUBATAN merupakan suatu persatuan yang bersifat non-partisan yang berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah Mesir pada tahun 2002, menjadi platform untuk menyatukan dan mengumpul tenaga pelajar yang menuntut pengajian sains kesihatan di bumi Mesir ini dan kini PERUBATAN telah berjaya ditubuhkan dengan harapan misi penyatuan dan kerjasama di kalangan ahli dapat dicapai.

Tuesday, April 20, 2010

Saya rindukan tamadun itu!

Dunia barat waktu itu amat memalukan. Zaman yg dikenali sebagai Zaman Kegelapan atau Dark Ages. Manakala pada waktu yg sama tapi di dunia Islam, zaman itu ialah Zaman Keemasan atau Golden Ages. Tamadun Islam yg diasaskan oleh Rasulullah Sollallahualaihiwasallam terus melonjakkan kegemilangannya. Tamadun Islam memperkenalkan kemodenan kepada dunia seluruhnya. Inilah era di mana Islam berada di kemuncak tertinggi dalam dunia ilmu sains dan teknologi. Saya rindukan tamadun itu. Tapi, memadaikah hanya sekadar rindu?!

Tonton dua video di bawah ini. Saya benar-benar teruja menontonnya!

Part 1:
Part 2:0 comments:

Post a Comment

Usrah Medic Terengganu is wearing Blue Weed by Blog Oh! Blog | To Blogger by Gre at Template-Godown | Entries (RSS) and Comments (RSS).