Usrah Medik Terengganu

www.usramedic.blogspot.com

- Melahirkan individu yg beriman dan beriltizam serta mempunyai kefahaman yg sebenar - Meningkatkan kefahaman Islam, peka dengan isu semasa dunia Islam - Mendidik perasaan agar bertanggungjawab terhadap Allah dan RasulNya - Mendidik jiwa agar mempraktikkan akhlak Islam di dalam kehidupan seharian - Membina kemahiran bekerja dan keupayaan memimpin - Memperkukuhkan ukhuwwah dan memupuk kesepakatan serta kebersamaan dalam tindakan dan amalan.

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu

www.infokpt.com

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu(KPT) telah ditubuhkan pada tahun 1964 dengan bermatlamatkan penyatuan dan kebajikan seluruh anak-anak Terengganu yang berada di Mesir.

KPT juga berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) dan Yayasan Terengganu (YT)

Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Mesir

www.perubatan.org (Bridging The Community)

PERUBATAN merupakan suatu persatuan yang bersifat non-partisan yang berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah Mesir pada tahun 2002, menjadi platform untuk menyatukan dan mengumpul tenaga pelajar yang menuntut pengajian sains kesihatan di bumi Mesir ini dan kini PERUBATAN telah berjaya ditubuhkan dengan harapan misi penyatuan dan kerjasama di kalangan ahli dapat dicapai.

Friday, December 11, 2009

Ulang tahun kelahiran Dr. Zuket

Pihak usramedic ingin mengucapkan selamat menyambung ulangtahun ke-19 kepada Dr. Mohd Zulkhairi bin Sulaiman aka Zuket. Tarikh lahir beliau ialah pada 10 Disember 1990.


Bersempena dengan kedatangan Tahun Baru 1431 Hijrah dan 2010 Masihi, diharapkan agar Dr. Zuket mempunyai azam dan semangat baru yg berkobar-kobar. Teruskan kecemerlangan akademik anda di samping jangan lupakan ilmu-ilmu agama yg merupakan kewajipan bersama. Anda istimewa kerana ditakdirkan Allah untuk mengambil bidang perubatan di Bumi Anbiya. Jangan sia-siakan peluang keemasan ini. Tingkatkan prestasi spiritual, mental dan fizikal anda.

Jadilah seorang doktor Muslim yg memahami tanggungjawab dakwah. Peluang berdakwah di bidang perubatan terbuka luas. Berdakwah bukan sahaja melalui kata-kata bahkan dengan perbuatan dan akhlak. Menyumbang kepada jalan dakwah bukan sahaja melalui tenaga bahkan juga dengan idea dan material. Jadilah seorang doktor Muslim yg berkhidmat kerana Allah. Sabda Rasulullah Sollallahualaihiwasallam,

خير الناس أنفعهم للناس
"Sebaik-baik manusia ialah yg paling memberi manfaat kepada manusia."

Profesion sebagai seorang doktor amat selari dengan kalam Nabi ini. Tahniah!

Sabda Baginda lagi,

' خير الناس من طال عمره وحسن عمله '
"Sebaik-baik manusia ialah yg panjang umurnya dan baik amalannya..." Hadith Riwayat Tirmizi.

Ayuh, kita jaga iman dan akhlak kita! Upgrade ibadah kita!

0 comments:

Post a Comment

Usrah Medic Terengganu is wearing Blue Weed by Blog Oh! Blog | To Blogger by Gre at Template-Godown | Entries (RSS) and Comments (RSS).