Usrah Medik Terengganu

www.usramedic.blogspot.com

- Melahirkan individu yg beriman dan beriltizam serta mempunyai kefahaman yg sebenar - Meningkatkan kefahaman Islam, peka dengan isu semasa dunia Islam - Mendidik perasaan agar bertanggungjawab terhadap Allah dan RasulNya - Mendidik jiwa agar mempraktikkan akhlak Islam di dalam kehidupan seharian - Membina kemahiran bekerja dan keupayaan memimpin - Memperkukuhkan ukhuwwah dan memupuk kesepakatan serta kebersamaan dalam tindakan dan amalan.

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu

www.infokpt.com

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu(KPT) telah ditubuhkan pada tahun 1964 dengan bermatlamatkan penyatuan dan kebajikan seluruh anak-anak Terengganu yang berada di Mesir.

KPT juga berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) dan Yayasan Terengganu (YT)

Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Mesir

www.perubatan.org (Bridging The Community)

PERUBATAN merupakan suatu persatuan yang bersifat non-partisan yang berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah Mesir pada tahun 2002, menjadi platform untuk menyatukan dan mengumpul tenaga pelajar yang menuntut pengajian sains kesihatan di bumi Mesir ini dan kini PERUBATAN telah berjaya ditubuhkan dengan harapan misi penyatuan dan kerjasama di kalangan ahli dapat dicapai.

Saturday, August 27, 2011

Ramadhan Yang Berbaki, Ubati Penyakit Hati


“ Sebahagian manusia -bilangan mereka kecil- tidak menyahut seruan agama walaupun pada bulan Ramadhan. Kita membaca Firman Allah Taala mengenai kewujudan syaitan dalam kalangan jin dan manusia. Sebahagian manusia -kita mohon dari Allah Taala selamat darinya- tetap tidak mampu untuk meninggalkan keburukan walaupun dalam keadaan syaitan telah dirantai. Syaitan diikat ataupun tidak, dia tetap berada dalam keadaan yang sama dalam akhlak yang tidak baik tanpa perubahan”
 
“ Betapa ramai dari orang yang berpenyakit hatinya walaupun berada dalam bulan Ramadhan, dia masih tidak mampu menghidupkan hatinya dengan kebaikan. Dia berada dalam bahaya. Dia mesti berusaha merawat dirinya dengan rawatan yang shahih”
 
“ Keadaan ini seumpama hadis Rasulullah Sollallahu’alaihiwasallam ketika Baginda Sollallahu’alaihiwasallam menaiki mimbar. Pada anak tangga yang pertama Nabi Sollallahu’alaihiwasallam menyebut: ‘amin’, begitulah pada anak tangga kedua dan ketiga. Lalu sahabat bertanya tentang perbuatan yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah Sollallahu’alaihiwasallam sebelum itu. Rasulullah Sollallahu’alaihiwasallam menerangkan bahawa Jibril ‘Alaihissalam datang kepadanya ketika dia menaiki mimbar. Antara yang disebut oleh Jibril; Celakalah, rugilah –dunia dan akhirat- sesiapa yang diberi kesempatan untuk bersama Ramadhan tetapi tidak diampunkan baginya. Malaikat Jibril berkata kepadaku:Katakanlah amin. Lalu aku pun mengucapkan: ‘amin’ “
 
“Maksud darinya: sesiapa yang berada pada bulan Ramadhan, tetapi dirinya masih tidak terdorong untuk melakukan kebaikan, wajib dia mengetahui bahawa dia sedang sakit. Dia perlulah berusaha untuk melaksanakan perintah Allah Taala sebelum dirinya terhalang dari taubat dan amal soleh”

[Petikan sebahagian muhasabah penting Dr Nouh Al-Qudhah: Jordan]

0 comments:

Post a Comment

Usrah Medic Terengganu is wearing Blue Weed by Blog Oh! Blog | To Blogger by Gre at Template-Godown | Entries (RSS) and Comments (RSS).