Usrah Medik Terengganu

www.usramedic.blogspot.com

- Melahirkan individu yg beriman dan beriltizam serta mempunyai kefahaman yg sebenar - Meningkatkan kefahaman Islam, peka dengan isu semasa dunia Islam - Mendidik perasaan agar bertanggungjawab terhadap Allah dan RasulNya - Mendidik jiwa agar mempraktikkan akhlak Islam di dalam kehidupan seharian - Membina kemahiran bekerja dan keupayaan memimpin - Memperkukuhkan ukhuwwah dan memupuk kesepakatan serta kebersamaan dalam tindakan dan amalan.

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu

www.infokpt.com

Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu(KPT) telah ditubuhkan pada tahun 1964 dengan bermatlamatkan penyatuan dan kebajikan seluruh anak-anak Terengganu yang berada di Mesir.

KPT juga berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) dan Yayasan Terengganu (YT)

Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Mesir

www.perubatan.org (Bridging The Community)

PERUBATAN merupakan suatu persatuan yang bersifat non-partisan yang berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah Mesir pada tahun 2002, menjadi platform untuk menyatukan dan mengumpul tenaga pelajar yang menuntut pengajian sains kesihatan di bumi Mesir ini dan kini PERUBATAN telah berjaya ditubuhkan dengan harapan misi penyatuan dan kerjasama di kalangan ahli dapat dicapai.

Tuesday, July 28, 2009

Laporan Usrah Medic

1. Jaulah Usrah Medic KPT
2. Kepulangan ahli ke Malaysia
3. Keputusan peperiksaan


Jaulah Usrah Medic-KPT

Tarikh : 9-11 Julai 2009
Tempat : Matruh dan Siwa.

13 orang peserta Jaulah Usrah Medic KPT

Seramai 13 orang peserta menyertai jaulah ini. Bersama kami, Ustaz Ahmad Fahmi bin Che Nordin selaku naqib, Ustaz Mohd Safuan bin Shamsuddin; pembimbing dan Ustaz Nafizul dijemput khas sebagai Chef bagi jaulah kali ini. Beberapa rakan lain yg turut bersama kami kali ini ialah Dr. Ahmad Danial (Ain Shams), Dr. Ijlal Syamim (Ain Shams), Dr. Tengku Huzaifah (Ain Shams) dan Dr. Hazim (Mansoura). Jazakumullahu khairan jaza' bagi semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak.

Pantai Ajiba yg membiru...

Selain aktiviti mandi-manda dan bersiar-siar melihat keindahan pemandangan ciptaan Tuhan, aktiviti yg bersifat spiritual diteruskan seperti biasa. Alhamdulillah, solat berjemaah 5 waktu terjaga. Doa menaiki kenderaan diamalkan sentiasa. Bacaan mathurat bergema di dalam van. Pengisian yg mengupas kandungan kitab 'Apa Erti Saya Menganut Islam' dibentangkan kepada peserta sekaligus menamatkan silibus usrah sesi ini.Alunan Burdah juga sering berkumandang memuji makhluk yg paling mulia, Penghulu Sekalian Nabi, Saidina Muhammad Sollallahu alaihi wasallam. Peserta juga diingatkan supaya menghidupkan sunnah Nabi yg kini kian dilupakan umat iaitu solat sunat di atas kenderaan. Ketua rombongan sentiasa mengingatkan peserta bahawa diri KITA ketika BERMUSAFIR ialah diri KITA ketika BERMUKIM. Tiada beza. Allah yg disembah ketika bermukim itulah juga Allah yg disembah ketika bermusafir. Segala yg diamalkan di saat bermukim hendaklah diamalkan juga di saat bermusafir. Solat fardhu dan solat sunat mesti dijaga seperti biasa. Solat berjemaah harus diutamakan.
Kepulangan ke Tanah Air
Tarikh : 13 Julai 2009
Tempat : Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa Mesir

Sebagaimana yg tertera pada tarikh di atas, 5 orang ahli usrah medic telah pulang ke tanah air dan hanya meninggalkan seorang ahli di Mesir. Segala proses sepanjang berada di lapangan terbang berjalan lancar. Seorang ahli menitiskan air mata, mengenangkan saat perpisahan dengan kawan-kawan. Dengan izin dan lindungan Allah, mereka akhirnya selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Terengganu.

Dr. Malek selaku Ketua Usrah memohon nasihat dan pesanan untuk dilaksanakan sepanjang keberadaan di tanah air yg tercinta. Antara nasihat yg diberikan ialah pastikan kebersamaan ahli terjaga. Adakan jaulah dan ulangi segala yg telah diajar dalam jaulah yg lepas. Jaga solat jemaah dan sentiasa berkhidmat untuk Islam berdasarkan kemampuan yg dikurniakan.

Diharapkan agar semua ahli menggunakan masa dengan sebaiknya ketika berada di tanah air. Manfaatkan segala masa dan ruang yang ada dalam memenuhi tanggungjawab kita sebagai 'abdi.


Keputusan peperiksaan ahli

Dr. Zuket : Mumtaz!
Dr. Najmi : Mumtaz!
Dr. Malek : Jayyid Jiddan!
Dr. Fahami : Jayyid Jiddan!
Dr. Anas : Jayyid Jiddan!
Dr. Hashim : Jayyid Jiddan!

Release tension di musim exam dengan UNO!

Tahniah diucapkan kepada semua! Selamat naik ke Tahun Dua dan selamat menjadi senior! Tahniah juga kepada senior-senior dan semua rakan seperjuangan, Engku Fahmi, Ijlal, Akmal, Teng, Den dan lain-lain. Naqib dan Ust Safuan selaku tenaga pengajar amat berbangga dengan pencapaian kalian. Tingkatkan lagi prestasi dan mutu pembelajaran. Jadilah para doktor yg berkhidmat untuk kemuliaan Islam. Tanggungjawab dakwah terpikul di pundak semua.Laporan disediakan oleh;
Dzuu Haniin (http://dzuuhaniin.blogspot.com)

Diedit oleh (--)
Al-aman (http://al-aman.blogspot.com)

Kenangan dan Pengalaman Silam, Motivasi Diri Di Masa Hadapan. Read More......

Saturday, July 18, 2009

::Hakikat TIDUR; Hikmah Disebalik Sebuah Ibadah::

Bismillah wa alhamdulillah.
Sebelum datang ke Mesir, saya dah dikhabarkan tentang fenomena Ashabul Kahfi yang melanda ardhul kinanah. Namun bukan perkara tersebut yang ingin saya sampaikan di sini. Ingin kita singkapkan tirai sebuah hakikat yang bernama tidur. Moga kita dan pembaca dapat mengambil walau secebis manfaat daripada penulisan ini.

PUSINGAN BIOLOGI

Sepanjang perjalanan hidup dan putaran bumi, berlalunya malam dan siang. Tidur,bangkit,bekerja dan tidur semula. Adakah selama ini perjalanan hidup kita diurus dengan baik ataupun mengikut sesedap rasa?

Firman Allah s.w.t.

وَهُوَ ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُمُ ٱلَّيۡلَ لِبَاسً۬ا وَٱلنَّوۡمَ سُبَاتً۬ا وَجَعَلَ ٱلنَّہَارَ نُشُورً۬ا (٤٧


Maksudnya: Dan Dia yang menjadikan malam sebagai pakaian bagi kamu dan tidur sebagai istirehat dan dijadikan siang untuk bertebaran (mencari rezeki).

Dalam kehidupan kita seharian, Allah s.w.t telah menentukan satu jadual khas untuk kita.Bila waktu tidur, belajar dan bekerja, semuanya telah ditentukan waktu yang terbaik untuk kita. Sunnatullah menjadikan waktu malam sebagai waktu istirehat, siang pula memerah tenaga. Disebaliknya ada hikmah yang terbentang untuk kita.

Mengapa kita mengantuk diwaktu malam?
Melalui kelenjar pineal, badan manusia menghasilkan sejenis hormon bernama melatonin. Bermula daripada 10 malam hingga jam 6 pagi. Hormon ini yang menyebabkan kita berasa mengantuk apabila ia meransang hipothalamus(bahagian otak).

Kadar melatonin yang optimum dalam darah pada jam 1.30 pagi hingga 2 pagi. Selepas itu kadarnya mulai menurun dan berada pada tahap paling rendah apabila bangun dari tidur pada jam 6 pagi.

Mengapa bekerja pada waktu siang?
Berbeza pada waktu malam dengan melatonin, pada waktu siang kehidupan kita dipengaruhi pula oleh hormon kortisol. Hormon ini banyak mempengaruhi fungsi jantung dan pernafasan kita. Meningkatkan efisiensi selari dengan penggunaan kita yang lebih aktif pada siang hari. Kortisol juga dikenali sebagai hormon stress kerana ia berada pada tahap yang tinggi apabila kita berada dalam tekanan.

Bilakah waktu yang efisien?
Berdasarkan pusingan biologi waktu yang efisien dan dapat melakukan kerja secara produktif adalah pada waktu 8 pagi hingga 1 tengah hari. Selepas waktu ini produktiviti akan mulai menurun kerana kita akan memasuki fasa yang dipanggil 'secondary sleep gate'.

Fasa 'secondary sleep gate' bermula pada waktu tengah hari hingga awal petang.

Maka disinilah kita dapat lihat sunnah Rasulullah yang popular dalam kalangan kita yang disebut sebagai qailullah atau dalam bahasa inggeris dipanggil 'napping'.

Antara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur pada waktu tengah hari adalah Dr. William A. Anthony (Ph.D) dan Camille W. Anthony, pengarang buku The Art of Napping at Work. David F. Dinges dan Roger J. Broughton didalam buku mereka Sleep and Alertness: Chronobiologial, Behavioural and Medical Aspects of Napping juga bersetuju dengan pendapat ini.

Kajian menunjukkan tidur sebentar di tengah hari selama 30 minit mampu mengurangkan risiko menghadapi sakit jantung 30% lebih rendah berbanding mereka yang lain.
Perkara ini disebutkan oleh David S. Sobel, M.D., dalam artikel Healthy Pleasures dalam Mind/Body Health Newsletter (Online), terbitan 1989.

Tidur Yang Cemerlang
Sabda Junjungan mulia Rasulullah s.a.w. "Hendaklah salah seorang di antara kamu bersolat ketika cergas, dan ketika mengantuk pergilah tidur." Daripada Imam Bukhari dan Muslim.


Semasa tidur, sel-sel badan kita mengalami proses pemulihan. Allen Nicholson, penyelaras klinikal dari Pusat Gangguan Tidur, Hospital Columbus Community, Ohio, menjelaskan semasa tidur badan manusia menghasilkan hormon pertumbuhan (Growth Hormone) yang berfungsi membaiki sel-sel yang rosak.
Mengambil arak atau minuman yang mengandungi kafein sebelum tidur mengganggu proses ini dan menambahkan keletihan pada siang hari.

Penyimpanan maklumat jangka panjang atau long term memory juga berlaku semasa tidur. Mereka yang gemar tidur lewat akan mengganggu proses ini. Menurut Penolong Professor Carla B. Green dari Pusat Sains Kebangsaan untuk Pusingan Biologi, mengulang kaji hingga lewat malam akan menjejaskan pusingan biologi seseorang dan menjejaskan fungsi otak bagi mengingati semua maklumat yang dibaca.

Tidur yang mencukupi juga membantu memantapkan fungsi pertahanan tubuh badan. Individu yang kurang tidur lebih mudah dijangkiti kuman. Hal ini dilaporkan dari majalah Lancet pada bulan Oktober 1999.

Berapa Jam waktu Optimum Tidur?
Persatuan Barah Amerika melaporkan mereka yang tidur kurang daripada 8 jam setiap malam lebih sihat berbanding individu yang tidur melebihi 8 jam.

Hasil kajian selama 6 tahun yang melibatkan sejuta orang dewasa berumur antara 30 hingga 10 tahun ini menunjukkan, mereka yang tidur 6 hingga 7 jam secara purata hidup lebih lama berbanding mereka tidur melebihi 8 jam atau kurang daripada 4 jam setiap malam.
Penemuan ini disokong oleh Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika dan dimuatkan didalam Archives of General Psychiatry bertarikh 15 Februari 2002.

Khulasah.

Dalam mengejar matlamat hidup masing-masing atas muka bumi Allah s.w.t. perlu diingatkan bahawa tubuh badan juga turut sama mempunyai hak ke atas kita. Alangkah indah jika kita dapat beribadah dengan tubuh yang sihat dan cergas berbanding tubuh yang sentiasa sakit. Setiap daripada kita telah dikurniakan oleh Allah kurniaan tubuh badan. Maka hargailah dan gunakan sebaiknya.

Bagi saya salah satu tangungjawab seorang doktor Muslim perlulah memastikan ummah dan masyarakat sekelilingnya dalam suasana yang sihat. Tuntas mengembalikan keunggulan ummah.

Rujukan:
[Utama] Tip-tip Cemerlang Daripada Quran oleh Dr. Danial Zainal Abidin M.B.Ch.B, Universiti Alexandria,cetakan kelapan 2008.
[Sampingan] Physiology First Year University Ain Shams, 2009.
Read More......

Thursday, July 16, 2009

Men No Longer Needed For Sperm?


Scientists Grow Human Sperm in Lab


By IOL Health & Science Staff


UK scientists say they have created the world's first human sperm in the laboratory using stem cells derived from human embryos. The scientists used male embryos donated following IVF treatment. They will need at least five years to perfect the technique.


The researchers say that the aim behind their work is not procreation but rather to help men who are suffering from infertility problems to parent a child. However, they do not deny that using the science for such a purpose is within the bounds of possibility.


Some critics are calling the technique "immoral" and "madness" saying there is no excuse to take one life in order to possibly create another. Others ponder over the possibility that such a technique could possibly be used to replace men if scientists successfully create the sperm using female embryos. On the other hand, there are those who think this will eventually be beneficial to mankind and will be used to solve the problem of male infertility.

What are your feelings about this scientific first? Do you think the technique will eventually be used for unethical purposes or do you support it as a means to understand male infertility?


Source: http://www.islamonline.net
Read More......

Usrah Medic Terengganu is wearing Blue Weed by Blog Oh! Blog | To Blogger by Gre at Template-Godown | Entries (RSS) and Comments (RSS).